شوخی، چاقوی جراحی یا چاقوی آدم‌کشی

شوخی، چاقوی جراحی یا چاقوی آدم‌کشی

یک‌جوری شوخی کنیم که هم خدا را خوش بیاید، هم بنده خدا را...
نویسنده:
تاریخ انتشار:
44 نفر این یادداشت را خوانده‌اند
2 نفر این یادداشت را دوست داشته‌اند

بعضی ویروس‌ها که می‌افتند به آدم، به جای اینکه جسمشان را بیمار کند، روحشان را مریض می‌کند. مثل ویروس آزار و اذیت. آن‌وقت است که اگر شوخی هم کنی، بیمارگونه است. سالم نیست. تفریحش هم می‌شود ناسالم. برای اینکه آنتی ویروس (ضد ویروس) آن را پیدا کنیم، باید راه و روش تفریح سالم را پیدا کنیم. راستی شوخی خوب و تفریح سالم باید چگونه باشند؟

ویژگی‌های شوخی و تفریح سالم:

حق باشد: هر چیزی حقش خوب است. شوخی اگر ناحق باشد در آن حتما حقی هم زیر پا گذاشته می شود و یا حقوق دیگران در آن ضایع می‌شود.


گناه نشود: مثلا غیبت نشود، به کسی تهمت زده نشود، قمار نشود، دروغ گفته نشود، کسی مسخره نشود، ناسزایی گفته نشود، موسیقی ناجوری در آن پخش نشود حتی برای شوخی و تفریح. خلاصه شوخی شوخی گناه نکنیم.


دل را نزند: شوخی و سرگرمی باید باعث انبساط خاطر شود. یعنی چه؟ یعنی اینکه وقتی شوخی می‌کنی باید حس کنی که سبک‌تر شده‌ای و بهتر می‌توانی بقیه کارهایی را که می‌خواهی انجام دهی. اگر قرار باشد شوخی خودت یا دیگری را ناراحت کند و یا کسل کند که اصلا به درد نمی‌خورد. گاهی وقت‌ها از بس شوخی می‌کنی دلت به هم می خورد. به قول معروف:«آخر هر خنده‌ای، گریه‌ای هم هست»


با هم بخندیم، به هم نخندیم: اگر همه با هم بخندند بهتر است تا آنکه چند نفر بخندند و چند نفر از خنده آنها برنجند. به قول شاعر:«دل شکستن هنر نمی‌باشد» دل آدمی بلور است. اگر تقه‌ای بزنی‌اش، ممکن است بشکند. بلور و چینی بند زده هم هیچ وقت همان اولی نمی‌شود.

قال رسول الله صلی الله علیه و آله: انی امزح و لا اقول الا حقا.
من شوخی می‌کنم ولی چیزی جز حق نمی‌گویم
شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید
معمربن الخلاد: سألت اباالحسن فقلت: جعلت فداک، الرجل یکون مع القوم فیجری بینهم کلام یمزحون و یضحکون فقال لاباس مالم یکن، فظننت انه عنی الفحش.
معمربن خلاد از امام رضا علیه‌السلام پرسید: عده‌ای می‌نشیند و با هم می‌گویند و شوخی می‌کنند و می‌خندند. فرمود: «تا وقتی که چیزی نباشد اشکالی ندارد.» به گمانم مقصود امام ناسزا بود.
کافی 2/663 /1
قال الباقر علیه‌السلام: ان الله عزوجل یحب المداعب فی الجماعه بلا رفث.
امام باقر علیه‌السلام فرمود: خداوند عزوجل دوست می‌دارد کسی را که میان جمعی بدون ناسزا گفتن شوخی و بذله‌گویی می‌کند.
کافی ج4 ص486
علی بن جعفر، عن اخیه موسی علیه‌السلام: و سالته عن الغنا ایصلح فی الفطر و الاضحی و الفرح قال لاباس مالم یزمربه.
از امام موسی کاظم علیه‌السلام درباره موسیقی و غنا پرسیدند: آیا در عید فطر و عید قربان می‌توان مجالس شادی برپا کرد؟ فرمود: اگر در آنها موسیقی نواخته نشود اشکال ندارد.
بحارالانوار ج63 ص23 س2
ایمیل شما :
ایمیل دوستان : (جداسازی با کاما ،)
نام: ایمیل: نظر: